Pannónia utca


Ikerházépítés: miért érdemes?

Az ikerház építés napjainkban mintha a háttérbe szorult volna, pedig azokkal az előnyökkel még mindig rendelkezik, amik annak idején sikeressé tették.

Az ikerházak kialakulására van létező magyarázat. Azokon a helyeken kezdtek ilyen ingatlanok építésébe, ahol aprótelkek találhatóak egymás mellett. Két külön ház megépítése azzal járt volna, hogy a kis méretű, szomszédos telkeken túl közel kerülnek egymáshoz az egyébként különálló falak. Az ikerházak tervezését és megépítését tehát a kényszer szülte. A két épület egymáshoz kapcsolásával növelni lehetett az épületkubusok közötti távolságot, így a lakóknak is komfortosabb lett egymás mellett élni .

Az ikerház építés a korábbi évtizedekben rendkívül népszerű volt, ami számos előnyének köszönhető. Az utóbbi időben azonban a helyét a társasházak, illetve az önálló családi házak építése vette át, és csak kisebb számban épülnek ikerházak, ennek oka azonban nem tisztázott; talán annak köszönhető, hogy az előnyök feledésbe merültek. Éppen ezért az alábbiakban összegezzük, miért is érdemes ikerházat építtetni.

Az ikerház építésének egyik legfontosabb előnye az ilyen típusú ingatlan árában keresendő: alacsonyabb az építtetés költsége, mintha azonos alapterülettel két külön épületet kellene felépíteni. Ez az ikerházak kialakításából adódik, hiszen egy fal mindenképp közös lesz, de a tetőszerkezetet is egyszerűbb így kialakítani, nem is beszélve a közművekről, amelyeken egy ikerház mindkét fele osztozhat.

Az ikerházak építéséhez a két telek közös határa jelenti a szimmetriatengelyt. Figyelembe kell venni a tájolást, de ha a telek adottságai nem teszik lehetővé, akkor nem rendelkezik mindkét épületrész ugyanolyan előnyös tájolással. Emiatt az egyik épület fényviszonyai eltérőek. Az építkezéshez kevesebb építőanyag kell és egyszerűbb a házak felhúzása is, mert az egyik fal közös és három homlokzatra van szükség, kevesebbre, mint két, külön háznál. Tény viszont, hogy a későbbiekben a két ingatlan külön-külön nehezebben értékesíthető, de aki ikerházat építtet, az a családjának építteti azt, tehát nem az eladás a cél.

Az ikerház építésre más szabályok vonatkoznak, mintha egy önálló ingatlan megépítéséről lenne szó. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mivel jár az ikerház építés. A törvény úgy rendelkezik, hogy az ilyen típusú ingatlanokat engedéllyel lehet felépíteni az adott telken. Az ikerház maga osztatlan közös tulajdonként van jelen a tulajdonosok között, de a tulajdoni lapon azt tüntetik fel, hogy mekkora a társak tulajdoni hányadrésze. Természetesen ezzel párhuzamosan oszlanak meg a felek között az ingatlant érintő kiadások is. Ami az ikerház építést illeti, jelen állás szerint az ikerházra is igényelhető hitel támogatás a megfelelő feltételek betartásával és meglétével.

Az ikerházaknak a későbbiekben lehet egy másik élete is. Mivel két, külön műszaki struktúrával rendelkező ingatlanról van szó, az ikerházakat utólag társasházzá is lehet alakítani. Ha mindkét tulajdonostól megvásárolják a saját házrészét, a kettőből egy épület válhat, amit egyként használnak. A társasházzá alakított ikerház pedig megnövekedett forgalmi értékkel rendelkezik.

Ha már szóba került a család, akkor beszélhetünk a másik előnyről is, ami miatt érdemes ikerházat építeni. A család számára több szempontból is előnyös lehet az ikerház mellett dönteni: a nagyszülők az unokák közelébe költözhetnek, avagy a gyermekeknek nem kell messzire költözniük a családtól; mindkét esetben közelséget biztosít az ikerház.

Ezen előnyök miatt érdemes tehát ikerházat építtetni, és gyaníthatóan újra népszerűvé válik ez az ingatlantípus a közeljövőben. Ha Önt is meggyőzték a fentiek, és szeretne egy új ikerházba költözni a családjával, válassza cégünket! Garantáljuk a legkorszerűbb végeredményt, a kényelmes otthont és a kedvező árakat!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését az ikerház építés lehetősége iránt, tekintse meg referenciáinkat, ha pedig kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot is!

Profitkész Kft. +3630-476-86-82 termelzoltan@gmail.com Családunk generációk óta foglalkozik az építőiparral. Cégünk fő profilja családi- és társas házak építése. 1223 Budapest, Szabadkai utca 13.