Arany János utca

Családi ház építés és annak költségei

Családi ház építésbe fogni komoly döntés és nem utolsósorban komoly költség is egyben. A részletes kiadásokról érdemes tájékozódni!

Az építkezés sarkalatos kérdéseit mindig számokban fejezik ki. Mekkora, mennyiben kerül, meddig tart stb. A számok pontos ismerete és azok előzetes, precíz kalkulációja segít abban, hogy a megrendelő befektetése jó helyre kerüljön. Az ingatlan időtálló befektetés, aminek az értéke nőhet is az idő előrehaladtával. Az igényesen, minőségi alapanyagokból kivitelezett, korszerű ingatlan hosszú távon jó befektetésnek számít. Ne hamarkodja el a döntést, válasszon olyan kivitelezőt házépítéshez, aki képes a céljait megvalósítani!

A házépítés még mindig sokak számára jóval vonzóbb opciót jelent, mint használt ingatlanokból válogatni és azokat felújítani vagy kész, új építésű ingatlanba költözni. A költségek megállíthatatlanul kúsznak egyre csak feljebb, úgy tűnik, hogy nincsen megállás. Emiatt válik a házépítés lassan a gazdagok hobbijává. A méregdrága építőanyagárak, a nehezen megszerezhető, valóban profi szakemberek sokak kedvét elveszik attól, hogy belevágjanak a családi ház építésbe.

Mire költ az építkező?

A házépítés költségeit nagy mértékben befolyásolja az építőanyag minősége, ehhez kapcsolódóan pedig az építőanyag ára. Sok olyan házat láttunk már, aminek az építési költségein spórolni tudtak, de ez sajnos a későbbiekben kiütközött az ingatlan hibáiban. A minőség természetesen nem jelenti a másik végletet, a házépítésnek nem kell méregdrága projektnek lennie. A házépítés költségeit az építőanyag árain kívül befolyásolják magának a tervekben szereplő ingatlannak a jellemzői is.

Fontos az ingatlan mérete, az ingatlanban található helyiségek száma, de arról se feledkezzünk el, hogy a ma használatos építési technológiák is különböző eszközöket, eltérő időtartamot és anyagokat igényelnek. Ma kiemelten fontos az energiatakarékosság egy ingatlan esetében, a környezetbarát használatot biztosító alapanyagok és technológiák is egyre több házépítésnél jelennek meg. A megrendelői igények és az anyagi lehetőségek összhangba tudnak kerülni a megfelelő kivitelező segítségével.

Kisebb költség, jól megépített ház

Íme néhány ötlet, tipp és hasznos tanács arra vonatkozóan, hogy az építkezés költségeiből hogyan lehet lefaragni, anélkül, hogy az a kész ingatlan minőségén rontana.

  1. Amivel minden házépítő tud kalkulálni, az az ésszerűség. Egyre kevésbé divat fényűző, tágas terekkel és felesleges négyzetméterekkel hivalkodó családi ingatlanokat felhúzni. Az egyre fontosabbá váló energiahatékonyság és a pazarló fenntartás visszaszorítása a túl nagy ingatlanok tervezésének már nem kedvez. Egy pince nem biztos, hogy szükséges, ha azt egyébként nem használnák ki a lakók. A plusz szobák és a négyzetméterek súlyos plusz milliókat is jelentenek. Ki velük, ha nem lesz annyi lakója a háznak, amennyi indokolná a sok szobányi családi ház megtervezését!
  2. Természetesen nem lehet mindennel spórolni, de az alapanyagok közül sem kell a legdrágább, csak külföldről beszerezhető mellett dönteni. Apropó beszerzés. Az építkezésbe könnyen bele lehet feledkezni, kitolni a határidőket, elveszni a részletekben, átadni magunkat a tökéletesítésnek. A mai helyzetben a késlekedés, az időhúzás egyet jelent a drágulással. Ha megvannak a tervek és a megrendelést el lehet indítani, tegye meg, mert lehet, hogy ugyanaz az építőanyag másnap már drágább áron kapható!
  3. Az építkezés költségeinek finanszírozásához természetesen nem lehet üres zsebbel nekifogni. Ha teheti, csapjon le a különféle, családoknak, családot tervezőknek, környezetbarát ingatlant építőknek szóló állami támogatásokra. Jól jár velük, lefaraghat az önköltségből és elkészülhet az új otthona!

Lássuk a konkrét számokat. Mennyibe kerül ma egy építtetőnek, ha szeretne egy komplett családi házat terveztetni és megépíttetni?

Azt mindenki jól tudja, aki kicsit is tájékozott, hogy az ingatlanpiacon a négyzetméterárak az egekben vannak. Nem ritka a több, mint egy millió forintos eladási ár, már egy használt ingatlan esetében is. Mekkora költséget jelent négyzetméterenként egy új ház felhúzása? Átlagosan számolva, ma egy négyzetméter négyszáz-hatszáz ezer forintba kerül, de ez lehet kevesebb vagy több is valamennyivel.

Innen tovább számolva már nem nehéz kikalkulálni, hogy milyen összeg jön ki egy x négyzetméter alapterületű családi házra. A lakóparkok igencsak népszerűek és a társasházban megvásárolt ingatlanok kialakításába a leendő lakónak is van beleszólása. Az önálló házzal tervező építtetőknek kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk, mert saját telken, egyedi igényekre tervezett ingatlant fognak birtokolni.

Milyen tételekből áll a ház ára?

Mivel az épület egy körülhatárolt telekre készül, az építtetés költségei magukba foglalják a telek megvásárlásának az árát is, illetve az építkezést megelőző tereprendezést. Jó tudni, hogy egy családi ház felépíttetésének a finanszírozása azok közé a projektek közé tartozik, amiben a legkönnyebb plusz költségekbe szaladni. Érdemes tehát azzal tervezni, hogy szükség lehet a kalkulált összegen felül további tőkére is.

Az építkezés árát befolyásolja, hogy az ország melyik régiójában készül a ház. A szakemberek munkadíjai ugyanis nem egyeznek meg, de az országos átlag valamivel több, mint fél milliós költséget jelent négyzetméterre lebontva. Olcsóbb lesz az egész projekt, ha típusházban gondolkodik az építtető vagy mondjuk kész elemeket rakat az ingatlanba. Minden attól függ, hogy megelégszik e az átlagossal vagy a csúcsminőségre szeretne költeni.

Egy családi ház több szobás épület, a hatvan négyzetmétertől a több száz négyzetméterig is terjedhet a mérete. Az ára egy új háznak a 25 millió forinttól egészen a csillagos égig érhet.

Forduljon bizalommal a mi cégünkhöz, ha olyan, házépítéssel foglalkozó csapatra van szüksége, ami minden téren az ügyfelek érdekeit tartja szem előtt! Megtervezzük és felépítjük az új ingatlanát, legyen az a nyaraló vagy családi ház! A projekt elindítását, megbeszélés, illetve árajánlat összeállítása előzi meg. Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor ne késlekedjen, lépjen kapcsolatba velünk és vágjunk bele együtt az építkezésbe!

Profitkész Kft. +3630-476-86-82 termelzoltan@gmail.com Családunk generációk óta foglalkozik az építőiparral. Cégünk fő profilja családi- és társas házak építése. 1223 Budapest, Szabadkai utca 13.