Puttonyos utca

Ikerház építés generációknak!

A házépítés közismert műveletek sora, ám többféle is lehet az épületnek megfelelően; az ikerházak építése speciális, hiszen maga az épület sem szokványos.

A házépítés menete alapvetően a következőképp zajlik: alapozás, falak, tető, végül az egyéb, kisebb munkálatok - ez él mindenki fejében. Gyakorlatilag valóban erről van szó, ám előtte, közben, és utána is rengeteg apró tényezővel kell számolni, amelyeknek hatásuk lesz az elkészült épületre, és ezek egy részével a megrendelőnek kell foglalkoznia.

El kell például döntenie, hogy milyen épületet szeretne: családi házat, ikerházat, többlakásos társasházat, vagy valami egészen mást. Ezek közül az ikerház az, ami napjainkban viszonylag ritkán kerül terítékre; olyan, mintha a megrendelők többsége elfeledkezett volna ezen épülettípus előnyeiről, de úgy is mondhatjuk: nem divatos annyira, mint a többi lehetőség.

Ikerház, közös fal, két épület

Az ikerház tulajdonképpen kettő ház, amelyek egy épületként, de két telken épülnek fel, egy közös fallal elválasztva. Az ikerház egy jellegzetes épülettípus, amit praktikus megoldásnak szántak azokra a telkekre, amelyek kis mérettel rendelkeztek; gyakorlatilag a sorház egy lekicsinyített változatáról van szó, mindössze két lakással, amelyek "egybeépítésével" nem csupán helyet lehet spórolni, de pénzt is - nem is keveset!

Az ikerházak építtetésének jóval alacsonyabb a költsége, mintha azonos alapterülettel két épületet kellene felépíteni, ami a kialakításukból adódik: egy fal mindenképp közös lesz, de emellett a tetőszerkezet is leegyszerűsíthető, valamint a közművek is, amelyeken mindkét lakás osztozik. Ezek a költségek a beruházás nagyságától függően összességében akár tízmilliós nagyságrendű összeget is jelenthetnek a megtakarítási oldalon - ez elég érv lehetne az ikerházak építése mellett, ám itt még nincs vége!

A közös fallal ellátott ingatlanhoz kapcsolód házépítésnek egyedi kihívásokkal kell számolnia. Ahogyan a társasházi lakásoknál, úgy az ikerházaknál is van közös fal. Igaz, hogy csak egyetlen egy, de ezt sem mindegy, hogyan építik meg. Ajánlott dupla falat emelni, különben az ikerház semmivel sem lesz jobb hangszigetelésű ingatlan, mint két, szomszédos lakás. Ez pedig azzal jár, hogy a lakók zavarják egymást, így pedig elvész az ikerház egyik előnye, a családi ház jellege.

Praktikus megoldás, ha az épület kettő fele nem lakótereknél kapcsolódik, hanem a garázsoknál. Az ingatlan közös részét a két házfél közötti garázsok jelentik, közös fallal.

Befektetők számára a következő előny már nem feltétlenül jelenti azt, amit az ikerház majdani lakóinak, a család ugyanis szent, ám nem jövedelemforrás. Egy ikerház építtetésének leggyakoribb oka, hogy a család szeretne egy helyre költözni, és ehhez nem csak a kényelmet, de a szeparáltságot is fontosnak tartják. Az ikerházak erre is kiváló lehetőséget biztosítanak, ám a megrendelés előtt fontos tisztában lenni néhány egyéb tulajdonságukkal is.

Átgondolt tervezéssel szerethető otthon

Az ikerházak építésének - illetve inkább tervezésének - egyik lényeges eleme a tájolás, mert figyelembe kell venni, hogy mindkét épületrészt azonos mennyiségben érje a napfény. Fontos továbbá, hogy nem minden építési telekre lehet ikerházat építeni, ugyanis ehhez külön építési engedélyre is szükség lehet, illetve figyelembe kell venni a telek méretét is.

A tájolás és a bejáratok kialakítása lényeges a privátszféra növelése szempontjából. Ha a házfelek bejárata nem az utcafrontról nyílik, akkor bizony az egyik szomszédnak át kell kelnie minden alkalommal a másik szomszéd telkén.

Tény, hogy ikerházat is lehet jól és kevésbé jól építtetni. Az átgondolt tervezés ráerősít az előnyökre és a két házfél lakóinak igényeit veszi előre a listán. A hátrányok felszámolására tett kísérletekkel az ikerház, jellemzőiben közelebb kerül egy értékálló családi házhoz. A színvonalas kivitelezéssel és a lakóközpontú tervezéssel az ikerházak önálló otthonokká is válhatnak, használati módjukat illetően.

Az ikerház nem egy elavult, régi ingatlan, hanem akár modern, napjaink minden igényét kielégítő, esztétikus épület is lehet, ezért érdemes nem csak befektetőknek, de nagycsaládosoknak is elgondolkodni egy ilyen beruházáson! A hatékony építőanyagoknak és korszerű technológiáknak köszönhetően az ikerház építése ugyanis nem csak megéri, de a korábban sokat emlegetett hátrányai - a két házrész közötti fal vékonysága, az elkülönülés problémái épp ebből adódóan, a nem túlságosan jószomszédi viszony, az értékesítés nehézségei - is nagyrészt eltűntek, ráadásul energiahatékonysági szempontból is érdemes ezt az épülettípust választani, hiszen a közös falnak köszönhetően az épület hőszigetelési szempontból is magasan az átlag fölé emelkedik!

Az ikerházakat átmenetként lehet definiálni a lakás és a családi ház között. Nagyobb élettér, kert jár velük, cserébe pedig a telken, a közös falon kell osztozni. A közös házépítés költségei alacsonyabbak, eggyel kevesebb fal és kevesebb nyílászáró is levonható a költségekből, amit az építtetők feleznek.

A későbbiekben is lehet spórolni a fenntartási költségeken. Egy önálló családi házzal összehasonlítva az ikerház fele szélvédett és az egyik oldalról fűti a szomszéd a fűtési szezonban. Ez nem elhanyagolható szempont egy olyan időszakban, amikor az energiaárak az egekben vannak.

Cégünk évtizedes tapasztalattal rendelkezik az ikerházak építésének terén, a magas minőségre pedig garanciát jelentenek elégedett ügyfeleink és elkészült projektjeink. Ha Ön is szeretne egy olyan, új épületet, amely befektetésként is megállja a helyét, de otthonként is tökéletes, ne hagyja ki a lehetőséget: kérjen fel bennünket a feladatra!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését az ikerházak építésének lehetősége iránt, tekintse meg referenciáinkat, ha pedig kérdése lenne, illetve, ha szeretne bennünket megbízni új otthona - avagy befektetése - megtervezésével és megépítésével, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

Profitkész Kft. +3630-476-86-82 termelzoltan@gmail.com Családunk generációk óta foglalkozik az építőiparral. Cégünk fő profilja családi- és társas házak építése. 1223 Budapest, Szabadkai utca 13.